torsdag den 15. januar 2015

Tutorial: Lærred og ramme

Ud over min hobby med dukkehuset, kan jeg godt li' at male. De to interesser kan sagtens kombineres, og det vil kunne ses i mit dukkehus, hvor der skal være hobbyrum. Jeg har en forestilling om, at rummet skal være fyldt med bøtter af maling, små æsker med tingel tangel osv. og selvfølgelig et staffeli, og rammer og lærreder.

Jeg har derfor været i gang med at lave rammer og lærreder, og forsøgt at give dem et virkelighedstro udtryk. Jeg har taget udgangspunkt i svæverammer, som jeg kan finde på at bruge, når jeg har malet et billede.

Jeg har selvfølgelig arbejdet i 1:12 derfor har det færdige lærred målet 42x60 mm, svarende til 50x70 cm i virkeligheden.
For at lave ramme og lærred, skal der bruges følgende materialer og værktøjer:

Skærebræt
Vinkelret genstand, jeg har anvendt låget fra et cd etui
Trælim
Akrylmaling, sort og hvid
Tape
Saks
Sølvpen
blyant
Pensel
Hobbykniv
Lineal
Sandpapir/slibepapir
køkkensvamp
Et stykke stof, der må ikke være stræk i.
Balsatræ, min. størrelse; længde: 30 cm, bredde: 2 cm, tykkelse: 1,5 mm.
Balsatræ er meget blødt, og utrolig nemt at arbejde i. Fordelen er, at man kan bruge en hobbykniv til at skære med, så hvis man ikke er vild med save o. lign, er det jo helt fantastisk.

Sandpapiret skal være meget fint, jeg har brugt slibepapir korn 800. Det fungere efter henigten, og laver ikke grimme ridser i balsatræet.

Fremgangsmåde:

1. Der skal måles op, og skæres 4 lister ud af balsatræet. 2 lister med bredden 3 mm. 1 liste med bredden  7mm. og 1 liste med bredden 5 mm.

2. De to lister på 3 mm. limes sammen, og igen limes de sammen med listen på 7mm. Til sammen bliver de til en liste, der skal bruges til rammen. Listen lægges til side, til tørring.
3.  Imens laves lærredet. Her skal listen på 5 mm. bruges. For at skære en 45 graders vinkel har jeg målt 5 mm. hen og 5 mm. op, og derefter tegnet en skrå streg fra et hjørne til det modsatte. Det er den skrå streg jeg skærer ud fra. Derefter måles længden ud, og på samme vis skæres en 45  graders vinkel, der skal være spejlvendt med den første. Processen gentages, så der bliver i alt 4 lister med 45 graders vinkel. Der skal være to med længden 60 mm. på den lange side, og to med længden 42 mm. på den lange side.

4. For at gøre processen lettere, har jeg valg at bruge den første liste jeg hvde skåret ud, til at tegne en ret vinkel med på de efterfølgende lister. Det gør det nemmere at lave en ensartet vinkel.
5. Listerne limes sammen, retvinkel mod retvinkel. For at sikre, at rammen ikke bliver skæv, har jeg brugt låget fra et cd etui, til at lægge listerne op imod, og for at holde dem på plads mens de tørrer, har jeg lagt en tape helt tæt op imod listerne.

6. Alt overskydende lim fjernes inden et tørrer.
7. Når lærredsrammen er dannet, limes en en midterliste 5x33mm på. Den færdige lærredsramme er efter tørring klar til at få lærred på.

8. lærredsrammen lægges på stoffet, og der tegnes et omrids.9. Der tegnes en yderligere kant 5 mm. udenom, og hjørnerne afrundes. På den lange led har jeg ladet den inderste streg gå helt ud til den yderste streg.

10. Der klippes langs med den yderste streg, og hjørnenes afrunding. Der hvor den inderste streg går helt ud til den yderste streg, klippes der ind til den inderste streg. Det danner en lille snip.
11. På den lange led pålimes stoffet på siden og bag på lærredsrammen, og snippen bukkes om, så der senere hen bliver en flot afslutning i kanterne. Efter en kort tørring, gentages processen på den modsatte side. Her er det vigtigt, at stoffet bliver strammet godt op.

12. På den korte led limes stoffet på siden og bag på lærredsrammen. Stoffes skal stadig strammes godt. Lærredet ser nu ud som på billedet.
13. Lærredet males med hvid akrylmaling. Mindst to lag. Lærredet er nu færdig.

14. Listen på 7 mm tages nu i brug, for at kunne lave rammen. Listen skæres med 45 graders kanter, på samme fremgangsmåde, som ved lærredsrammen. Bemærk dog, at når stregerne der skal skæres efter tegnes op, er det i stedet 7 mm. hen og 7 mm. op. Længderne på de tilskåret lister skal være; 2 lister på 55 mm. på den korteste side, og 2 lister på 37 mm på den korteste side.
15. Med sandpapir/slibepapir fjernes ujævnheder. Den 3 mm tykke liste skal afrundes på dens forside.

16. Rammen males med sort akrylmaling, og efter tørring males med sølvpen på rammens forreste kant, samt på ydersiden.
17. Med køkkensvampen duppes der med sort maling oven på de sølvfarvede områder. Det er vigtig, at der er meget sparsomt med maling på svampen, da for meget maling vil give nogle store grimme plamager.

18. Rammen er nu færdig, og på billedet vises den samlet med lærredet, både forfra og bagfra. Jeg har ikke fastgjort lærredet, da den sidder i spænd, men hvis dette ikke er muligt, så kan man vælge at sætte det på med enten dobbeltklæbende tape e. lign.
God fornøjelse med projekt ramme og lærred :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar