søndag den 11. januar 2015

Tutorial: Miniature tallerkener

På en lørdag, hvor stormen "Egon" rasede hen over Danmark, hyggede jeg mig indendøres med at lave lidt til dukkehuset. Det blev til 12 fine tallerkener lavet i cernit, og med en diameter på 2,3 cm svarende til en middagstallerken på 27 cm.


For at lave en tallerken skal der bruges af materialer:

A: Akryl rulle
B: Hobbykniv
C: Udstikker med diameter 2,3 cm
D: Cernit eller fimo i valgfri farve
E: Nål
F: Spændskive 13x24x2,5 mm


Akryl rullen er uundværlig, når der arbejdes med cernit, den letter arbejdet og sikrer en god jævn overflade. Jeg har købt min her.

Det er ikke så vigtigt hvad udstikkeren er, andet end den har diameteren der passer til tallerkenen diameter. Jeg brugte det jeg lige havde ved hånden.. bunden af en babushka dukke.

Den videre proces er som følgende:

1: en passende mængde cernit eller fimo varmes i hånden, så den er til at arbejde med, og rulles ud med akryl rullen. Jeg har rullet cernitten ud til en tykkelse af ca. 1 mm.

2: tallerkenen udstikkes.


3: Tallerkenen skal have en bund, og for at få den til at passe, lægges spændskiven på den udrullede cernit. Med nålen opridses der langs inderkanten af spændskiven.

4: Fjern spændskiven, og skær bunden ud med hobbykniven.


 5: Bunden placeres i midten af tallerkenen, og kanter rettes lige til, så det ser pænt ud. Herefter placeres tallerken på spændskiven, så bunden passer med hullet i spændskiven. For at danne kanten på tallerken, presses der let på tallerken hele vejen rundt langs inderkanten.

6: Oprids riller med nålen. Dette kan selvfølgelig fravælges, hvis man ikke ønsker riller i tallerkenen.


7: Ret eventuelt lidt kanter til. Nu er tallerkenen klar til at blive brændt i ovnen. Da jeg har brugt cernit, er den rigtige temperatur 110-130 grader. Jeg har derfor brændt den ved 120 grader i 9 minutter. Hvis der istedet bliver brugt fimo, skal man følge fimo producentens anvisninger.

8: Efter brænding, lad tallerkenen afkøle. Fjern den fra spændskiven. Nu kan det rigtig ses, hvordan bunden ser ud.


Nu kan tallerken males i det mønster man ønsker. Jeg har brugt akrylmaling, let fortyndet med vand, det gør at det er nemmere at male, uden der dannes striber fra penslen. Jeg har derefter lakeret tallerkenen med cernitlak, for at give den et blankt udtryk.

God fornøjelse og god søndag. :)

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tusind tak. Jeg er også rigtig glad for dem, og jeg glæder mig til at de kan sættes på plads i huset. :)

   Slet
 2. KAn man bestille nogle musselmalede tallerkener af dig? Mvh B

  SvarSlet
 3. De er super flotte og virkelig godt fundet på. Jeg kunne godt tænke mig at kaste mig ud i at lave dem, men hvor køber man Cernit henne??
  Vh Ann

  SvarSlet