tirsdag den 3. februar 2015

Tutorial: fotoramme

Siden jeg har fået en fin gammel ramme, har jeg haft lyst til at lave nogle lignende til dukkehuset. Rammen har været i mine bedsteforældre og oldeforældres hjem, hvilket gør den til noget særligt.Rammerne vil jeg også bruge til et nyt projekt, som jeg vil fortælle meget mere om, men indtil videre er det fortsat et lille hemmeligt projekt.For at lave rammen skal der bruges:

Maskinpap 1mm. eller lignende evt. pappet fra bagsiden af en papir blok.
fyrfadslysets aluminium eller en foliebakke.
Akrylmaling, sort.
Evt. lak.
Karton, valgfri farve.
Et lille billede (mit er 7 mm. højt).
Gennemsigtig plast, eks. fra indpakningen af et stykke legetøj e. lign.
Hvid lim.
Varm lim fra limpistol.

Af værktøjer skal der bruges:

Blyant
Lineal.
Skærebræt
Hobbykniv.
En hæklenål e. lign.
En nål.
Pensel.
Limpistol.

For at lave en ramme, gøres følgende:

1. Først skal der laves en skabelon til rammen. Mål og tegn en firkant op på maskinpap ca. 1,5x0,9 cm. Tegn derefter formen op, som rammen skal have. Skær rammen ud med en hobbykniv.

2. Læg et stykke aluminium henover skabelonen, og tryk med enden af en hæklenål e. lign, for at få aluminiummet til at bukke sig ned over skabelonen.3. Med den anden ende af nålen, trykkes langs med de bukkede kanter, for at lave en skarpere kant.

4. For at lave lidt mønster i rammen, vendes rammen med bagsiden opad, og der ridses med den afrundede side af en nål, i et ønsket mønster.5. Rammen vendes med forsiden opad, og med en pensel males sort akrylmaling på rammen. Vær opmærksom på at malingen tørrer meget hurtigt, og derfor fortsættes der med en ren pensel, at "børste" henover malingen, så den skaller af på de glatte overflader. Vær knap så omhyggelig omkring de ridsede mønstre, sådan at der efterlades maling, i folderne. Man kan nu vælge at lakere rammen, for at hindre malingen i at skalle af. Læg rammen henover skabelonen, og pres/skær med den spidse side af nålen langs med de bukkede kanter. Rammen er nu skåret fri, og kanterne hr fået et fint buk.

6. Læg skabelonen på et stykke karton, og tegn et omrids af rammen med en blyant. Skær ud, så der bliver lavet en bagside til rammen.7. På kartonen limes først det lille billede på, og derefter et tilpasset stykke plast, der skal give et udtryk af, at der er glas i rammen. For at lave et lille billde der passer, har jeg sat et billede ind i word, og rettet billedet til i størrelse og farve til grå/hvid. Billeet skal have samme højde, som den indvendige side af det ovale hul i rammen.

8. Men en limpistol, fastlimes karton og billede fast til rammen.9. Hvis billedet skal kunne stå, skal der laves en lille fod af karton. Jeg har skåret en trapez ud, og derfefter lavet et lille buk, hvor jeg har markeret med en stiplet linie. Trapezen er ca. 1,2 cm. høj.

10. Den lille fold limes fast på kartonen. Placer den, sådan at den brede side er lidt længere ned end det nederste af rammen.Nu er der en færdig fotoramme til dukkehuset. :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar